• Nopea toimitus 1-4 arkipäivää
  • Ilmainen toimitus yli 150€ tilauksiin
  • Toimitus alk. 3,95€
  • Ilmainen vaihto
  • Klarna ja PayPal
  • Nopea toimitus 1-4 arkipäivää
  • Ilmainen toimitus yli 150€ tilauksiin
  • Toimitus alk. 3,95€
  • Ilmainen vaihto
  • Klarna ja PayPal

Vanhanajan lippalakki luo työmiestyylin

Ison-Britannian ja Irlannin vanhanaikaiseen työväenluokan tyyliin olennaisesti kuuluva lippalakki eli lätsä kasvattaa suosiotaan vielä tänäkin päivänä. Vaatekappale tunnetaan kansankielessä monella nimellä: lättähattu, kotsa, lätsä, lihapiirakka, pappahattu, lihis, kaulapartahattu, juustohöylä ja niin edelleen. Lukuisat hellittelynimet kertovat siitä, kuinka yleisesti lippalakkia käytettiin pukeutumisessa Suomessakin menneinä vuosina.

Nyt vanhanaikainen lippalakki tekee uutta tuloa populaarikulttuurin ilmiöiden siivittämänä. Lippalakin historia ulottuu kuitenkin aina 1800-luvun englanninkielisestä työväenluokan tyylistä kotimaiseen 50- ja 60-lukujen nostalgiaan.

Vanhanaikainen lippalakki ja tatuoitu mies

Hattu päähän kuningattaren määräyksestä

Villasta valmistetun miesten hatun historia ulottuu vuosisatojen taakse.

Kuningatar Elisabetin hovi määräsi 1500-luvulla kansan käyttämään villaisia hattuja. Määräyksen tavoitteena oli saada villan tuotanto ja myynti kasvuun. Vaikka laki kumottiin myöhemmin, jäivät villahatut muotiin.

Kuningattaren määräystä pidetään lippalakkien historian alkuna, mutta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta siitä, kuinka lähellä alkuperäisten villahattujen malli on nykyisin käytössä olevia lippalakkeja. Hattumuoti onkin kehittynyt vuosisatojen varrella, ja 1800-luvun teollisuusyhteiskunnan leimallinen tyyli pitää pintansa vielä tänäkin päivänä.

Newsboy-hattu yleistyy 1800-luvun englanninkielisen maailman katukuvassa

Kun ajatellaan vanhanajan lippalakkia, suurimmalle osalle ensimmäisenä mielikuvana nousee Newsboy-hattu. Hattu oli koko Skotlannin, Englannin, Irlannin ja myöhemmin myös Yhdysvaltojen työväenluokan tunnusmerkki. Newsboy-hattua käyttivät nimensä mukaisesti alun perin lehdenjakajat, mutta tyyli levisi koko työväenluokkaan. Voidaankin sanoa, että newsboy-hattu yhdisti 1800-luvun englanninkielisen maailman koko työväenluokkaa.

Sohvalla istuva mies ja vanhanaikainen lippalakki

2000-luvun populaarikulttuuri nostaa vanhanajan lippalakit uuteen suosioon

Peaky Blinders, Boardwalk Empire ja muut 1900-luvun alkupuoliskolle sijoittuvat sarjat nostivat lippalakit uuteen suosioon. Vaikka sarjat kuvaavat gangsterien, mafian ja muun alamaailman elämää, oli sarjoissa kuvattu hattumuoti leimallista koko sen ajan pukeutumistyylille elämäntapaan ja ammattiin katsomatta.

Eräänlaisena modernin maailman hattuilmiönä voidaan pitää myös pork pie -hattua, joka nousi suosioon Breaking Bad -hahmo Heisenbergin tyylin tunnuksena.

Nykypäivän hattuetiketti

Etiketin mukaan hattu otetaan pois sisätiloissa, kuten ravintolassa ja kirkossa. Hääjuhlassa hattua voi tilanteen mukaan pitää myös sisätiloissa. Tänä päivänä häissä suositaankin rentoa tyyliä ja etikettiä, jolloin tyylikkään hatun voikin jättää huoletta päähän koko juhlapäivän ajaksi aina pikkutunneille asti.

Aiemmin tiukkaan säännelty miesten pukeutumisetiketti on nykypäivänä huomattavasti sallivampi kuin menneinä vuosina. Vanhanaikainen lippalakki sopii niin arkeen kuin juhlaan ja yhdistettäväksi sekä farkkujen ja kauluspaidan kuin myös tyylikkään juhlapuvun kanssa.

Tärkeintä kuitenkin on, että pukeutuminen on kokonaisuus, jossa vaatekappaleiden tyyli ammentaa samalta aikakaudelta. Kun ostat miesten vanhanajan vaatteet Gentlemannin verkkokaupasta, tyylisi on yhtenäinen ja voit yhdistellä eri vaatteita varmana siitä, että kaikki vaatekappaleet sopivat toisiinsa.

Vanhanaikainen baker boy -lippalakki ja mies tehdasympäristössä

Newsboy- flatcap ja bakerboy -hattu – työmiestyyliä pienillä eroilla

Nämä hattutyypit sekoitetaan usein toisiinsa, ja niiden ero onkin hiuksenhieno. Newsboy-hatun hattuosa on rakennettu kahdeksasta samanlaisesta osasta, ja päälaelle kiinnitetty päällystetty nappi yhdistää osiot. Newsboyn hattuosa on tasaisen pyöreä. Bakerboy-hattu taas on hieman korkeampi ja muhkeampi kuin newsboy-hattu.

Flatcap eli bonnet-hattu tai tuttavallisemmin lättähattu on koottu eri mallisista osista, ja siinä ei ole päälaen nappia. Flatcapin hattuosa kääntyy lipan päälle, ja joissain malleissa voi olla neppari, jolla hattuosa kiinnitetään lippaan.

Tyyli ja laatu kulkevat käsi kädessä

Gentlemannin lätsät valmistetaan laadukkaista luonnonkuiduista Euroopassa. Valikoimassamme on mm. suositun Pike Brothers -merkin Newsboy- ja Baker Boy -lätsiä eri materiaaleissa ja kuoseissa. Osta samalla yhteensopivat vanhanajan housut, nappihenkselit, kauluspaidat ja muut vanhanajan miestenvaatteet, ja saat kestävän ja eettisen vaatekaapin, joiden osia yhdistämälllä pysyt tyylikkäänä joka päivä.