Vanhanajan työmiestyyli ja heritage-kulttuuri

Vintage workwear ja heritage -termit edustavat pukeutumiskulttuuria, joka on pikkuhiljaa rantautunut myös meille Suomeen. Heritage-kulttuurin keskiössä on ns. hidas muoti, joka toimii vastavoimana nykyajan vallitsevalle kertakäyttökulttuurille. Heritage-kulttuurissa arvostetaan erityisesti kestäviä, suureen kulutukseen soveltuvia vaatteita, jotka patinoituvat ajan kanssa. Kulumajälkiä kannetaan ylpeydellä, ne ovat heritage-kulttuurissa vähän kuin puun vuosirenkaita. Vaatteen täytyy luonnollisesti olla laadukas ja kestävä, jotta se kuluu oikealla tavalla hajoamatta.

Elephant skin -paitatakki

Miesten vintage vaatteet heritage-kulttuurissa

Heritageen liittyy usein vintagetyyli, jonka ajaton viehätys ei tunne puolen vuoden välein vaihtuvia trendisyklejä. Heritage-kulttuuriin liittyy myös arvostus perinteisiin valmistustapoihin ja alkuperäisiin materiaaleihin. Moni heritageen tutustunut suosii käsityötä ja kiinnittää erityistä huomiota yksityiskohtiin. Heritage-kulttuurissa vaatteiden alkuperällä on usein pitkä ja rikas historia, erityisesti työläisten keskuudessa. Heritage-kulttuurissa vaatteita arvostetaan ja ne ovat tärkeä osa kantajansa identiteettiä, toisin kuin vallitsevassa kertakäyttömuodissa, jossa parin käyttökerran jälkeen hajoavilla tuotteilla on yhtä paljon säilytysarvoa kuin päivän lehdellä. Heritage-kulttuuri on erityisen suosittu ilmiö etenkin Keski-Euroopassa ja suuntauksen on odotettu vain kasvavan lähitulevaisuudessa.

The Heritage Post -niminen lehti on yksi kulttuurin keskeisempiä julkaisualustoja. Lehti järjestää aina toukokuussa The Heritage Post Trade Show -nimiset messut Saksassa, johon kaikki alan suurimmat tekijät osallistuvat.

Elephant skin -liivi

Alkuperäiset valmistustavat kunniaan

Gentlemannin lähes koko valikoima edustaa heritage-kulttuuria ja malliesimerkkinä voidaan käyttää Pike Brothersin ikonista Elephant skin -liiviä. Liivin kangas valmistetaan edelleen Saksassa alkuperäisen kaavan ja laatukriteerien mukaan, vanhanajan kutomokoneilla. Pitkän historian omaava Elephant skin -kangas nousi suosioon teollisen vallankumouksen aikaan hitsaajien ja muiden raskaan fyysisen työn tekijöiden joukossa. Lempinimi "Elephant skin" tulee kankaan uskomattomasta kestävyydestä ja paksuudesta, kangas on erittäin tiivistä 520 g/m2 puuvillaa. Elephant skin -kangas on tarkoitettu kestämään vuosikausien jatkuvaa käyttöä, kunhan siitä pitää oikeaoppista huolta.

Moleskin-takki

Molskikangas tai Moleskin, myyränturkkia vai puuvillaa?

Toisena priimaesimerkkinä vanhanajan työmiestyylistä voidaan käyttää Moleskin-takkia. Molskikangas on perinteisessä työvaatetuksessa käytettyä paksua puuvillaa, jonka pinta on harjattu nukkamaiseksi. Kangas on erittäin tiiviiksi kudottua, jonka vuoksi se kestää uskomattoman hyvin kulutusta. Molski muistuttaa olemukseltaan hyvin paljon mokkaa. Nimensä se on saanut kankaan tunnusta, joka muistuttaa myyrän turkkia. Molskikangas sai alkunsa 1800-luvulla Englannissa ja levisi nopeasti työväen suosioon äärimmäisen kestävyytensä vuoksi. Molskikangas on ollut laajasti käytössä työvaatteena teollisuudessa sekä armeijalla.

Pike Brothersin moleskin-takin 410g/m² kangas valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin Saksassa alkuperäisten laatukriteerien mukaan. Molskikangas kestää jatkuvaa käyttöä ja kuluu hitaasti ja tyylikkäästi ajan kanssa. Moleskin-takin löydät sivuiltamme osiosta Paitatakit, takista valmistetaan koot S-6XL.

Gentlemannin showroomille olet tervetullut juttelemaan tyylistä ja vaatteista. Voit myös kysyä vapaasti tuotteistamme tai yrityksestämme sähköpostilla info@gentlemanni.fi.

Blogin kirjoittaja

Aura Nummelin

Gentlemannin yrittäjä ja palveleva vaatemyyjäsi